Een milieuvriendelijke oplossing met pellets

Teswood - PelletsSinds het nieuws steeds meer in het teken staat van klimaatverandering ben ik steeds meer bezig om in ieder geval mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. De co2 uitstoot moeten we natuurlijk met z’n allen verminderen, maar een betere wereld begint bij jezelf zeg ik altijd maar. Terwijl de hoge heren van de politiek bijeenkomen in de verschillende klimaatconferenties heb ik mijn eigen maatregelen genomen. Allereerst heb ik mijn auto ingeruild voor een hybride. Deze rijdt op elektriciteit en benzine, zodat de consumptie van fossiele brandstoffen minder is en daardoor is ook de co2 uitstaat minder. Daarnaast laat ik de auto in de garage op alle momenten dat een auto niet noodzakelijk is. Een tweede maatregel die ik heb genomen is het installeren van zonnepanelen op het dak. Dit maakt dat ik minder elektriciteit hoef te gebruiken binnenshuis. Een derde maatregel bestaat uit de openhaard die ik heb gekocht. Deze verbrandt hout en bij het verbranden van hout komt minder co2 vrij dan wanneer je fossiele brandstoffen zoals gas verbrandt. Over deze laatste mogelijkheid wil ik graag wat uitgrebeider ingaan, omdat deze vrij simpele optie bij veel mensen niet bekend is. Althans, het is niet bekend dat je met een houthaard je co2 uitstoot kunt reduceren. En dat is toch jammer. Mensen denken vaak dat je dan zelf hout moet kappen of de hele garage vol moet stoppen met houtblokken, maar dat is een misvatting. Je kunt, als je wilt, de garage vol stoppen, maar het is veel makkelijker om gebruik te maken van zogenaamde pellets. Dit zijn als het ware kleine houten balletjes die je gemakkelijk online kunt kopen in grote of kleine zakken. Niet alleen zijn deze pellets compact en gemakkelijk te vervoeren, ze zijn ook nog eens gemakkelijk aan te steken. Je kunt ze dus ook gebruiken in combinatie met grotere blokken hout. Pellets zijn in die zin te vergelijken met sprokkelhout dat je bij een kampvuur gebruikt om het vuur aan te krijgen. Vervolgens gebruik je grotere blokken hout om het vuur gaande te houden. Pellets bestaan uit samengeperst hout, dus je hebt niet te maken met een stukje hout dat direct opbrandt. De dichtheid van de pellets is dusdanig hoog dat je er veel brandplezier van hebt. Het is dus niet per se noodzakelijk om grote blokken hout te gebruiken. Dit is optioneel. Het is wel handig om bijvoorbeeld 1 groot blok hout te gebruiken en de rest op te vullen met pellets.

De vele voordelen van pellets

Stoken met behulp van pellets heeft vele voordelen die te maken hebben met het milieu, maar ook met de financiën. Dus als je niets om het milieu geeft, maar wel op zoek bent naar een goedkope optie om je woning te verwarmen, dan zijn pellets in combinatie met een houthaard geen slecht idee. Alle voordelen van pellets vind je hieronder op een rij.

  • Ze bestaan voor 100% uit hout
  • Ze hebben een relatief lage co2 uitstoot
  • Stoken op hout is goedkoper dan stoken op fossiele brandstoffen

Nu is het voor mij vooral belangrijk dat de pellets zelf ook op een verantwoorde manier worden vervaardigd. Het is daarom ook goed om te weten dat de pellets die je bestelt via teswood.nl afkomstig zijn uit afvalhout. Dit afvalhout is afkomstig uit speciale productiebossen. Het is dus bij uitstek een milieuvriendelijk product dat ook nog eens bijdraagt aan de reductie van de totale co2 uitstoot. En het mooie is natuurlijk dat je ook nog eens minder hoeft te betalen aan stookkosten, want stoken op basis van hout is goedkoper van stoken op basis van stookolie of gas. Dus je kunt het milieu helpen zonder dat het je geld kost. Dus waarom zou je het dan niet doen? Ook al geef je niks om het milieu, je bent wel goedkoper uit dus in deze zin kan het een soort bijeffect zijn in de zin dat je met het oog op je portemonnee ook het milieu helpt. De vraag is dan ook waar je de pellets en eventueel de houtverwarmingsinstallatie kunt kopen. Voor een antwoord op die vragen kun je hieronder veder lezen.

Teswood.nl, de website voor al je wensen op het gebied van hout

Je kunt op Google verschillende websites vinden voor open haarden en inbouwhaarden. Ook voor hout kun je op verschillende websites terecht. Voor de milieuvriendelijke redenen die hierboven al zijn benoemd ben ik echter een groot fan van de website van teswood.nl. De mensen die verantwoordelijk zijn voor deze website hebben een zelfde houding ten opzichte van het milieu als ik zelf. Ik voel me dan ook erg prettig als ik mijn pellets en andere soorten hout bij deze website bestel. Zonder dat ik de mensen ook maar een keer heb gezien of gesproken, voel ik me toch verbonden in een collectief dat strijd tegen het nodeloze vervuilen van onze prachtige planeet aarde. Het is voor mij dan ook een soort religieuze ervaring om de juiste pellets te kopen en op mijn manier een steentje, of een pellet, bij te dragen aan de instandhouding van onze planeet. Het geeft me een goed gevoel en de website draagt bij aan dit positieve gevoel. Het is dan ook vooral in de wintermaanden wanneer ik veel pellets aanschaf dat ik me een prettig voel in de een soort van collectieve verbondenheid. Ik kan iedereen dan ook aanraden om het milieu te helpen door een houthaard aan te schaffen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn