Alles wat je moet weten om de beste oliebollen te maken

De beste oliebollen vertegenwoordigen absolute perfectie. Begrijp ons niet verkeerd, ook cake staat bijna bovenaan onze lijst en we hebben nog nooit een koekje ontmoet dat we niet lekker vonden. Maar oliebollen … er is niet veel in deze wereld dat beter is dan een geweldige oliebol! Natuurlijk kunnen ze rijkelijk worden bestrooid met poedersuiker of hagelslag, maar het absolute kenmerk van de beste oliebollen is het deeg. Het deeg van de beste oliebollen is niet te zoet, gistachtig, zacht, kussenachtig en ronduit perfect. Het is het ideale canvas voor het maken van eindeloze variaties.

De beste oliebollen brengen nostalgie en een stukje geschiedenis

De echte reden waarom oliebollen voor velen zo geweldig zijn, is de connectie die ze hebben met ons verleden. Misschien zal ook jouw grootmoeder wel een handgeschreven recept gehad hebben om de beste oliebollen te maken? En het moet gezegd worden, een uitstekend recept komt meestal van onze grootmoeders! Maar het is niet zo verwonderlijk. Wist je dat onze voorouders de grondleggers waren? Neen? Nou, tijd voor een klein stukje geschiedenis dan. Oliebollen bestaan al heel lang in Nederland. Een schilderij van Aelbert Cuyp, daterend uit de 17e eeuw, toont een vrouw met een dienblad gevuld met oliebollen. Er wordt gedacht dat oliebollen (toen oliekoeken of vette koeken genoemd) een van de mogelijke redenen van het ontstaan van donuts zijn. Het concept van de oliebol vloeit voort uit het Nederlands, Italiaans, Frans en Russisch bakken. Vier culturen die deeg (vooral van de zoete variëteit) beheersten en niet bang waren om te frituren. Archeologen hebben zelfs gefossiliseerde stukjes gefrituurd deeg gevonden in prehistorische Indiaanse gronden. Maar, tot grote vreugde van de Amerikanen, is de oliebol zo’n beetje een Amerikaanse uitvinding. Alhoewel, de oliebol bereikte halverwege de 17e eeuw zijn weg naar de Big Apple via de Nederlandse kolonisten die ze ‘vette koeken’ noemden. Het was halverwege de 19e eeuw dat de moeder van een scheepskapitein gefrituurd deeg begon te maken dat op smaak was gebracht met nootmuskaat, kaneel en citroenschil. Door het frituren bevatte het deeg veel vocht, waardoor ze relatief vers smaken (of op zijn minst niet afschuwelijk oud), zelfs na dagen en weken opslag. Deze vrouw stopte noten in het midden van het deeg, waardoor een gat ontstond. En daarom noemde ze ze letterlijk, ‘donuts’. Wat de Amerikanen ook denken, wij blijven erbij dat de beste oliebollen tot de Nederlandse roots behoren.

Ken je ingrediënten

De beste oliebollen komen uit Nederland, vandaar ook wel ‘Dutch donut’ genoemd door Engelstaligen, zijn gefrituurde ballen. Ze zijn klein genoeg om in je hand te houden en worden het best vers gebakken gegeten met een royale portie poedersuiker. Als je oliebollen zijn afgekoeld, kun je ze gemakkelijk opnieuw verwarmen in de oven of magnetron. Oliebollen zijn van binnen zacht. Als ze vers zijn, kunnen ze aan de buitenkant enigszins krokant zijn, maar opnieuw verhit zijn ze over het algemeen zacht. De ingrediëntenlijst voor de beste oliebollen is relatief klein, maar het is belangrijk om de ingrediënten te begrijpen en hoe ze worden toegediend om het beste eindresultaat te creëren. Geen zin om je handen vuil te maken, maar wel te smullen van de lekkerste oliebollen? Kijk dan even op noorlanderoliebollen.nl. Hier kun je de beste oliebollen bestellen. Bovendien kun je hen ook vinden op jaarmarkten en kerstmarkten. Noorlander Oliebollen is alvast een naam die je maar beter in je geheugen vastpint. Hieronder de basisingrediënten om oliebollen te maken.

  • 750 gram bloem
  • 35 – 40 gram verse gist
  • 3/4 liter halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 15 gram zout
  • 40 gram suiker
  • 50 gram boter
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn