Hoe gaat een Lyme behandeling?

Ziekte-van-lyme - Lyme behandelingDe ziekte van Lyme is een nare ziekte die erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Waarschijnlijk ben je als kind door je ouders wel voor de ziekte gewaarschuwd. Wat de ziekte van Lyme erg gevaarlijk maakt is dat ze lastig te genezen is. Een Lyme behandeling, zoals dit zo mooi heet, kan jaren duren. De ziekte ontstaat door een tekenbeet, wanneer de teek in kwestie drager is van een bepaalde bacterie. De naam van deze bacterie is Borrelia burgforferi en hij kan immense schade aanrichten in het menselijk lichaam. Men kan last krijgen van hartproblemen, zenuwstelselproblemen, hersenproblemen en ook van artritis. Wanneer je gebeten bent door een teek is er vaak nog niks aan de hand. Het is dan in de eerste plaats zaak om het dier goed en veilig te verwijderen. Wanneer je een teek veilig van je huid afhaalt is de kans op besmetting erg klein, zelfs al draagt de teek de bacterie wel bij zich. Ben je toch besmet, dan moet direct een Lyme behandeling plaatsvinden. Welke Lyme behandeling noodzakelijk is hangt af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Men onderscheidt drie stadia:

  • Lokale huidinfectie
  • Vroege gedissemineerde infectie
  • Chronische Lyme-borreliose

In het eerste stadium bevinden de bacteriën zich nog op de huid. Vaak ontstaat hierdoor een rode vlek met in het midden daarvan een witte punt. Dit is echter niet altijd het geval, wat het lastig kan maken om de tekenbeet te constateren. Wanneer je de vlek wel waarneemt is het zaak om onmiddellijk een arts te raadplegen, deze zal dan gelijk beginnen met een Lyme behandeling. Een standaard Lyme behandeling bestaat uit antibiotica, veel antibiotica. Na een aantal weken wordt vervolgens gekeken of de symptomen zijn afgenomen. In de meeste gevallen is dit helaas niet direct het geval, de bacteriën zijn dan terecht gekomen in de bloedbaan. Dit noemt men gedissemineerde infectie. De Lyme behandeling wordt nu lastig, de bacteriën nestelen zich vaak in weefsels waardoor ze  lastig zijn uit te roeien door het immuunsysteem of door antibiotica. Wanneer de arts doorheeft dat de eerste kuur geen vruchten heeft afgeworpen zal men nog meer antibiotica toedienen. Zoals gezegd kan een Lyme behandeling jaren duren en de schade die de bacterie in de tussentijd doet kan niet altijd worden teruggedraaid. Naast de traditionele medicijnen bestaan ook meerdere alternatieven. Deze kunnen naast de normale behandeling worden uitgeprobeerd. Zeker wanneer men na meer dan een jaar in de derde fase terecht komt (Chronische Lyme-borreliose) moeten andere opties worden overwogen.

Lyme behandeling; andere alternatieven

Naast de diverse soorten antibiotica zijn er ook andere alternatieven die men zou kunnen overwegen. Er is nog veel onduidelijk over een Lyme behandeling, veel van deze methoden richten zich daarom op het eigen immuunsysteem. In de eerste plaats begint men met het versterken van het immuunsysteem. Waar een normale antibiotica behandeling erop gericht is het immuunsysteem te helpen (door de bacterie uit te schakelen), wordt nu het lichaam zelf aangesproken. Het immuunsysteem wordt versterkt door een combinatie van gezonde voeding en accupunctuur. Ook wordt de patiënt behandeld voor verschillende allergieën. Door al deze onderdelen mee te nemen in de Lyme behandeling staat de patiënt een betere kans tegen de ziekte. In de volgende stap worden speciale supplementen ingezet die een versterkende werking hebben op het immuunsysteem. Deze supplementen helpen het lichaam de bacterie aan te pakken. Er is tot slot nog een derde onderdeel van deze alternatieve methode. Dit wordt biofototentherapie genoemd. Met deze bijzondere therapie wordt het immuunsysteem geactiveerd om enkel daar in actie te komen waar dit nodig is. De Borrelia bacterie wordt zo aangepakt op de plekken waar deze kwetsbaar is. Bovendien bevordert deze Lyme behandeling de celregeneratie. De hamvraag is dan natuurlijk: hoelang duurt deze alternatieve Lyme behandeling? Dit is heel lastig te zeggen. We hebben al gezien dat zelfs met sterke antibiotica het jaren kan duren voor de ziekte definitief is overwonnen. In sommige gevallen lukt dit zelfs helemaal niet. Een alternatieve behandeling kan daarom in sommige gevallen uitkomst bieden, maar biedt ook zeker geen succesgarantie. Gemiddeld hebben patiënten tussen de 15 en 50 behandelingen voordat zich verbeteringen in de leefsituatie voordoen. Bij sommige mensen gaat het dus al heel snel, bij andere mensen laat genezing lang op zich wachten. Afhankelijk van de resistentie van de bacterie kan het een lang gevecht zijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over alternatieve mogelijkheden tijdens een Lyme behandeling, surf dan naar http://www.ziekte-van-lyme.nl/behandeling/. Op deze site vind je nog eens rustig uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn en waar je terecht kunt om deze behandelingen te ondergaan. Het is belangrijk om niet op te geven en om altijd door te gaan met de Lyme behandeling. In het slechtste geval zorgt de behandeling er altijd voor dat de ziekte moeilijk kan doorzetten. Complicaties blijven hiermee tot een minimum beperkt. Heb je vragen over de ziekte, dan kun je ook op bovenstaande site terecht. Onder het kopje veelgestelde vragen vind je een heleboel informatie die handig kan zijn bij het bestuderen van de ziekte. Ook is het mogelijk je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Je wordt dan om de zoveel tijd op de hoogste gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent de ziekte. Kortom: voor een ieder die meer te weten wil komen over de ziekte van Lyme is deze site dus een goede plek om te beginnen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn