Uitvaartverzorging: een tijdloos, belangrijk vak

Wanneer iemand komt te overlijden is dat vaak een harde klap voor de nabestaanden. Zij gaan een emotionele en vaak moeilijke tijd tegemoet: een periode van rouw, verdriet, verlies en gemis. Om het heengaan van de overledene soms iets draaglijker te maken, is het belangrijk een goed en mooi afscheid te kunnen organiseren, zoals de overledene zelf dat bij leven had gewild en/of zoals de nabestaanden dat zelf graag vormgeven om uiting te kunnen geven aan hun verdriet. Deze vorm van ‘closure’ is erg belangrijk voor de verwerking van een dergelijk verdriet en de bevordering van een psychologisch gezonde rouwperiode. Om u te begeleiden bij het organiseren van een troostrijk en persoonlijk afscheid kunt u de hulp inroepen van professionals die zijn gespecialiseerd in uitvaartverzorging. Het vak van uitvaartverzorging is al zo oud als de menselijke beschaving en dient ervoor de nabestaanden een goede, persoonlijke en waardevolle manier te bieden om afscheid te nemen van de overledene. Vaak hebben mensen daar heel erg hun eigen ideeën over, dus wensen met betrekking tot uitvaartverzorging kunnen zeer uiteen lopen: van klassieke of kerkmuziek tot hardrockmuziek bij de afscheidsdienst en van het traditionele plakje cake en kopje koffie tot het serveren van sushi bij de condoleance. Een goede professional in de uitvaartverzorging vindt niets vreemd, kijkt nergens van op en is bereid elk verzoek even serieus te nemen en samen met de nabestaanden te trachten de wensen van de overledene en/of de nabestaanden te realiseren. Uitvaartverzorging kan dus een erg afwisselend vak zijn, omdat elke groep of familie zijn of haar eigen afscheid wil creëren. Wat het verder ook is, uitvaartverzorging is altijd een ontzettend uitdagend en dankbaar vak. Je hebt immers vaak te maken met mensen op een zeer kwetsbaar moment in hun leven. Deel van het vak is om daar op persoonlijke en toch professionele wijze mee om te gaan. Bij Vredehof Uitvaartverzorging hebben ze daar al sinds 1869 ervaring mee. Dit bedrijf voor uitvaartverzorging bedient vooral de regio Twent en Salland en is in de jaren dertig ontstaan als gemeenschapsinitiatief met als doel iedereen een waardige uitvaart te kunnen bezorgen. Dit is de voorloper geweest van Vrede Uitvaartverzorging, die nu nog steeds als onafhankelijke uitvaartverzorger opereert.

Vredehof Uitvaartverzorging: een regionale topper

Vredehof Uitvaartverzorging heeft een flink aantal uitvaartcentra in regio Twente en Salland waar hun kenmerkende persoonlijke en toegewijde service wordt geleverd. Daarbij zijn ze trots op de keurmerken die ze dankzij hun consistente kwalitatieve uitvaartverzorging hebben weten te verdienen. Zo zijn ze de trotse houders van de keurmerken:

 • ISO 9001 Certificaat: een keurmerk voor de postmortale zorg, oftewel de zorg die wordt geleverd aan het lichaam van de overledene. Denk hierbij aan het overbrengen van de overledene, het verlenen van de laatste zorg (wassen, aankleden, opmaken), mortuariumbeheer en thanatopraxie, oftewel het licht balsemen van het lichaam om het voor korte termijn beter regen verval te beschermen.
 • Keurmerk uitvaartzorg: dit keurmerk werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan de wens van cliënten onderscheid te maken tussen hoge en minder hoge kwaliteit uitvaartverzorging. Vredehof Uitvaartverzorging was de eerste in Nederland die dit keurmerk ontving. Het garandeert professionaliteit, transparantie, integriteit, vastgestelde algemene voorwaarden en een geschillenregeling door de Ombudsman Uitvaartwezen.
 • Nederlandse Kwaliteitsraad Uitvaartverzorging: deze groep uitvaartverzorgers staat garant voor elkaars kwaliteit door heel Nederland.

Waar kunt u vestigingen van Vredehof Uitvaartverzorging zoal vinden? Zoals gezegd opereren ze vooral in Twente en Salland. De gemeentes waar ze vestigingen en medewerkers hebben zijn:

 • Enschede
 • Hengelo
 • Borne
 • Dinkelland
 • Hof van Twente
 • Losser
 • Almelo
 • Twenterand
 • Tubbergen
 • Wierden
 • Rijssen-Holten
 • Haaksbergen
 • Berkelland
 • Bathmen

Zo heeft iedereen in Twente en Salland altijd wel een vestiging van Vredehof Uitvaartverzorging in de buurt. Aangezien Vredehof Uitvaartverzorging met de meeste uitvaartverzekeringsmaatschappijen goede contacten en contracten heeft zonder specifiek aan één ervan verbonden te zijn, zijn ze in staat onafhankelijk te opereren en toch een door de verzekering gedekte uitvaart te verzorgen. Zoals ze het zelf op hun website zeggen: “Dus ongeacht of en hoe u verzekerd bent, u kunt altijd bij ons terecht.” En dat is het kenmerk van echte kwaliteit, trefzekerheid en goede service.

Veelgestelde vragen

Aangezien het niet vaak gebeurt dat u in uw leven te maken krijgt met een overlijden waarvoor u zelf de uitvaart moet regelen, is het niet vreemd wanneer u met een hoop vragen komt te zitten als u dan wel in een dergelijk situatie terecht komt. Op de website van Vredehof Uitvaartverzorging (vredehof.nl) kunt u terecht voor veelgestelde vragen, antwoorden en nog veel meer informatie. De allereerste vraag die zich opdringt is natuurlijk: wat moet ik precies doen na een overlijden? Wat wordt er van mij als nabestaande verwacht? Welke stappen moeten worden gezet? Ten eerste dient u de huisarts in te lichten; vervolgens neemt u onmiddellijk contact op met een uitvaartonderneming. Vredehof is 24 uur per dag bereikbaar voor het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, waarin de voorbereiding van de uitvaart volledig en op uw gemak kan worden doorgenomen. Hoewel er na overlijden snel actie moet worden ondernomen, wil dat nog niet zeggen dat er niet rustig kan worden nagedacht over hoe er vorm gegeven dient te worden aan het afscheid. Verder is het belangrijk dat er aangifte wordt gedaan van het overlijden. Dit dient te gebeuren in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Dit kan dus verschillen van de gemeente waar de overledene woonde. Voor meer informatie en antwoorden kunt u altijd terecht op vredehof.nl.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn