Wees zeker van het juiste ISO 9001:2015 certificaat voor al je managementsystemen

Vrijwel elk bedrijf heeft te maken met managementsystemen. Vaak zelfs meerdere managementsystemen die allemaal goed op elkaar moeten worden afgestemd. Om dit op een adequate wijze te realiseren heb je natuurlijk een goed en helder inzicht nodig in alle managementsystemen van je eigen bedrijf. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Leiderschap
  • Groepsdynamiek
  • Vergaderstructuur
  • Papierwinkel
  • Documentatie

Dit is nog maar een tipje van de sluier die hier wordt opgelicht als het gaat om het managen van de managementstructuren. Hoe groter het bedrijf, des te complexer worden al dit soort structuren. Het kan dus al snel een warboel worden van verschillende systemen die niet op elkaar zijn afgestemd en waar de werknemers op den duur niet meer weten wat ze kunnen verwachten. Sterker nog, in een ongeorganiseerd managementsysteem weten de leidinggevenden zelf vaak niet eens wat er gaande is. Daarom is er het ISO 9001:2015 certificaat. Het ISO 9001:2015 is een vernieuwing, of een verbetering van het oudere ISO 9001: 2008 certificaat. De ISO 9001:2015 is als het ware een update van de oudere software. Bedrijven met het ISO 9001:2015 certificaat hebben laten zien dat de managementsystemen op orde zijn en dat de kwaliteit van de producten of diensten die het bedrijf levert naar behoren zijn. Dit ISO 9001:2015 keurmerk of certificaat is dus goed nieuws voor zowel het bedrijf zelf als ook de consumenten die gebruik maken van de producten en diensten die het bedrijf levert. Het ISO 9001:2015 is een goede waarborg dat de managementsystemen van een bedrijf op orde zijn. Tevens is het een waarborg dat een bedrijf met de tijd mee gaat. Daarom worden deze keurmerken altijd vernieuwd, want bedrijven staan nooit stil. Er is constante beweging in hoe er gewerkt wordt, er ontstaan nieuwe bedrijven die de zaken opeens heel anders aanpakken, er zijn steeds meer flexwerkers op de arbeidsmarkt, kortom, het ISO 9001:2015 certificaat heeft als doel om alle verschillende soorten bedrijven de mogelijkheid te geven om dit keurmerk te verkrijgen. Ideaal natuurlijk, want geen bedrijf is hetzelfde. Het is dus voor bedrijven ook belangrijk om de flexibiliteit van het ISO 9001:2015 certificaat in te zien. Het is niet de bedoeling dat bedrijven zich 100% aanpassen aan het ISO 9001:2015 keurmerk en daardoor uiteindelijk ten onder gaan.

Het ISO 9001:2015 keurmerk van Symbolbv.nl

Als je meer informatie wilt over hoe alles in z’n werk gaat met het ISO 9001:2015 dan kun je natuurlijk het beste even een kijkje nemen op de website van symbolbv.nl. Hier vind je alle benodigde informatie over de invoering van dit nieuwe certificaat. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen wat er zoals is veranderd ten opzichte van het ISO 9001: 2008 certificaat. Dit geeft direct ook een inzicht hoe veranderlijk management systemen zijn. Tevens biedt het de mogelijkheid om als startende ondernemer goed in de gaten te houden waar zoal op gelet wordt bij bedrijven die in de running zijn voor het ISO 9001:2015 certificaat. Als je een bedrijf opstart is het altijd handig om te weten hoe je vanaf het begin af aan de managementsystemen moet opzetten, zodat je niet achteraf nog allerlei veranderingen hoeft door te voeren. Belangrijk is het ook voor de eigenaren van bedrijven zelf om goed in de gaten te hebben hoe alles intern functioneert en hoe de verschillende systemen op elkaar zijn aangesloten. Een belangrijke tip is dan ook om ervoor te zorgen dat je alle documentatie goed bij houdt en archiveert, zodat alles spoedig en gemakkelijk is terug te vinden. Dit lijkt misschien overbodige bureaucratie, maar het is toch vooral een goede methode om je eigen bedrijf zo inzichtelijk mogelijk te houden. Daar komt nog bij dat zodra je een ISO 9001:2015 certificaat wil aanvragen, je dat dan meteen gemakkelijk kunt doen, want je hebt alle documentatie bijgehouden en die kun je dan direct overhandigen aan de inspecteurs.

Verbeter je bedrijf door het gebruik van de juiste richtlijnen

Door je bedrijf en de managementsystemen daarbinnen via de richtlijnen van het ISO 9001:2015 certificaat in te richten wordt je bedrijf een stuk overzichtelijker, efficiënter, werkbaarder en aantrekkelijker voor consumenten. Maar het draait niet alleen maar om het verbeteren van je eigen rendement. Je wilt natuurlijk ook goed zijn voor je werknemers. Een goede sfeer en de juiste attitude op de werkvloer kun je niet anders realiseren dan via de juiste managementsystemen. Zorg daarom ook voor genoeg mogelijkheden voor je werknemers om bijvoorbeeld deel te nemen aan cursussen die bijvoorbeeld het leiding geven verbeteren, die interne communicatie bevorderen en die ervoor zorgen dat werknemers in het algemeen met meer plezier naar hun werk gaan. Uiteindelijk zal dit ook zijn effect hebben op het rendement van je producten en diensten, want een geoliede machine is natuurlijk een stuk efficiënter dan een zinkend schip. Het ISO 9001:2015 certificaat zorgt ervoor dat je bedrijf in ieder geval intern gezien, op rolletjes loopt. Ook al wil je geen gebruik maken van dit ISO 9001:2015 keurmerk, kijk dan toch even naar de richtlijnen, want het is een ideale methode om je bedrijf te innoveren en toegankelijker te maken voor zowel de werknemers intern in het bedrijf als ook de consumenten die gebruik maken van alle diensten die het bedrijf levert. Het is niets anders dan een win-win situatie als je slim gebruik maakt van de ISO 9001:2015 richtlijnen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn