Wat is stevia?

Steviaproducts - SteviaJe hebt vast al wel eens van stevia gehoord, al is het maar van naam. Maar wat is het nu precies? Stevia is een suiker vervangend stofje dat uit de blaadjes van een plant wordt gehaald. Het mooie aan deze natuurlijke en plantaardige zoetstof is dat het wel honderdvijftig tot driehonderd keer zoeter is dan suiker. Hierdoor heb je dus veel minder van de stof nodig om hetzelfde effect in smaak te bereiken. Deze zoetheid in stevia wordt veroorzaakt door zogenaamde steviol glycosiden. Omdat deze zoetstof een zo goed als verwaarloosbaar effect heeft op je bloedsuiker, is het een erg gezond alternatief voor allerlei vormen van suiker, zowel voor door je koffie, als over en door je zelfgemaakte baksels. In Japan wordt stevia al decennialang gebruikt als zoetstof voor allerlei verschillende producten. Je vindt het wellicht interessant om te weten dat de plant waar deze zoetstof uit wordt gehaald al meer dan 1500 jaar wordt gebruikt door het volk van de Guaraní  in Zuid-Amerika die het “ka’a he’ê” noemen, wat te vertalen is als ‘zoet kruid’. De plant is vernoemd naar de Spaanse botanicus Petrus Jacobus Stevus. Het was echter de Zwitser Moisés Santiago Bertoni die in 1899 onderzoek deed in Paraguay en voor het eerst de zoete smaak van de plant gedetailleerd beschreef. Japan was het eerste land waar stevia als zoetstof commercieel op de markt kwam. Dit was in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw. De zoetstof wordt in Europa in producten verwerkt onder vermelding van E-nummer 960. Het gebruik van stevia was een tijdje ietwat controversieel, omdat er in de Verenigde Staten twijfels waren ontstaan over de veiligheid van de zoetstof. Inmiddels is het duidelijk dat je het prima als zoetstof kunt gebruiken, zo lang je er niet meer van binnen krijgt dan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid. Net als suiker, eigenlijk.

Waar wordt stevia voor gebruikt?

Deze zoetstof is nog sterk in opkomst, omdat het, zoals gezegd, pas vrij recentelijk door de voedselkeuringen heen is gekomen. Nu proberen zowel particulieren als professionele voedselbereiders en –producenten uit te vinden waar deze plantaardige stof allemaal voor gebruikt kan worden. De stof werkt wel als suikervervanger en zoetstof, maar de tong neemt de smaak om één of andere reden vertraag waar, waardoor de nasmaak ietwat bitter kan zijn. Dit effect verdwijnt wanneer het spul wordt gemengd met sacharose, glucose of fructose, oftewel, de meer bekende suikers uit ons voedsel en in ons dieet. Volgens de Europese wetgeving mag stevia worden gebruikt en verwerkt in de volgende producten en productgroepen:

  • Light frisdranken
  • Light bier
  • Yoghurtdranken
  • IJs
  • Desserts
  • Vruchtennectar
  • Jam
  • Marmellade
  • Snoep
  • Chocolade
  • Kauwgom
  • Salades
  • Soepen
  • Sauzen
  • Zoetjes

Stevia mag uitsluitend worden toegevoegd wanneer deze producten weinig calorieën en geen toegevoegde suikers bevatten. Het kan dus nooit voorkomen dat je op een verpakking ziet staan dat er zowel (toegevoegde) suiker in zit, als E-nummer 960. Dat zou in ieder geval niet de bedoeling moeten zijn. Bovendien blijft deze plantaardige zoetstof goed bij hoge temperaturen, zodat het ook uitermate geschikt is om mee te koken en te bakken. Ook in je eigen baksels kun je dus eenvoudig stevia toevoegen in plaats van suiker om de zoete smaak van je cake of pudding te waarborgen. In tegenstelling tot suiker, één van de meest dik-makende koolhydraten uit ons dieet, levert stevia praktisch geen calorieën van zichzelf. De producten waar de zoetstof in wordt gebruikt bevatten natuurlijk al wel calorieën uit andere stoffen, producten en ingrediënten, maar het gebruik van stevia voegt daar niet nog meer calorieën aan toe. Ook daarom is het zo’n goede vervanger voor suiker in allerlei gerechten.

Producten & Recepten

Na deze hele uitleg rijst natuurlijk de vraag: waar kun je deze natuurlijke en plantaardige zoetstof nou precies kopen? En kun je er zelf ook mee aan de slag? Het antwoord op die laatste vraag is: ja, natuurlijk! Wanneer je zelf thuis recepten bereid waar je normaal gesproken suiker in zou verwerken, kies dan eens voor stevia. Of het nu gaat om koekjes, cake, pudding en tomatensoep, deze plantaardige zoetstof is veel krachtiger en vele male gezonder dan het ons allen o zo bekende suiker. Je ziet deze zoetstof ook steeds vaker terugkomen in allerlei frisdranken, met name in de light-versies, waar dan zo min mogelijk of zelfs geen suiker meer bij hoeft. Voor thuis kun je stevia op meerdere manieren en in meerdere vormen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan zoetjes, poeder of opgelost in water, zodat je het als vloeistof toe kan voegen aan deeg, beslag, thee of koffie. Omdat deze zoetstof zo caloriearm is, past ze enorm goed in een koolhydraatarm dieet. De suikers die je normaal gesproken tot je zou nemen kunnen immers grotendeels worden vervangen door stevioside en Rebaudioside A, de twee actieve stoffen in de natuurlijke en plantaardige zoetstof. Dan rest nog de vraag: waar is deze zoetstof te koop zodat je ‘m zelf thuis kunt gebruiken? Wanneer je zelf iets zoets wil maken of wil kunnen genieten van gezoete koffie of thee zonder daar (te veel) suiker voor te willen gebruiken, kun je zelf thuis ook gebruikmaken van stevia. Kijk voor het kopen van steviaproducten, informatie over de stof en tips voor steviarecepten op SteviaProducts.be. Op deze website vind je alles over de Zuid-Amerikaanse zoetstof die in de tweede helft van de vorige eeuw de wereld stormenderhand heeft veroverd. Stap over op stevia en ontdek de voordelen van een suikerarm dieet!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn